Vadelmia ja mustikoita
Happamia — Mitä me teemme?

Happamia tuo maahan itävaltalaisen Gegenbauer Essige -yrityksen marja-, hedelmä- ja vihannesviinietikoita ja järjestää viinietikka-tastingeja viinietikkatietouden lisäämiseksi. Mahtava-aromiset aidot viinietikat ovat aivan liian tuntematon juttu kotikokkien keskuudessa!

Viinietikat valmistetaan täysmehusta, joka käytetään ensin viiniksi ja sen jälkeen etikkakäymisellä viinietikaksi – prosessissa ei siis käytetä mitään aromi- tai lisäaineita.

Jatkossa Happamia aloittaa aidon viinietikan valmistuksen suomalaisista metsämarjoista sekä sopimusviljelijöiden marjoista yhdessä kotimaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. Vahvassa pientuottajaverkostossa on paljon voimaa viedä Suomen metsien aarteita jatkojalostettuna mm. saksankieliseen Keski-Eurooppaan.

Happamia — Tarina

Syksyinen marja- ja sienimetsä oli minulle jo lapsena mieluisa retkikohde. Koskaan ei ollut pakko saada koreja tai ämpäreitä täyteen, vaan metsäretket olivat enemmänkin seikkailuja.  Metsän eläin- ja kasvikunta tulivat tutuiksi ja tietenkin retkeen kuului evästauko kivellä tai kannon nokassa! Vanhempana tuo syksyisen metsän taianomainen rauha on ollut se paikka, mihin on ollut mahtava lähteä kiireen keskeltä samoilemaan.  Mikä ilo onkaan kaivaa talvella pakastimesta ja kylmiöstä itsepoimittuja herkkuja!

Hyvä ruoka ja sen valmistaminen on ollut kauan suuri kiinnostuksenkohteeni. Mikä sen mukavampaa, kuin istua ystävien kanssa ruokapöydän ääressä jakamassa kuulumisia ja parantamassa maailmaa!

Lapsuuteni ja kouluvuosieni johdosta, tunnen Saksan – niin kielen kuin kulttuurin – hyvin. Lähdin aikanani opiskelemaan Saksaan siksi, että maa on yksi Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita ja olen aina halunnut markkinoida Suomea Keski-Eurooppaan.

Voisiko kielitaitoni, rakkauteni ruokamaailmaan ja metsän jotenkin yhdistää?

Jokunen vuosi sitten näin dokumenttiohjelman Wienin kuuluisasta Naschmarkt-torista. Sieltä mieleeni jäi  erityisesti yksi yritys, Gegenbauer Essige, joka valmistaa aitoa viinietikkaa monista hedelmistä ja vihanneksista. Miksi tällaisia viinietikoita ei saa Suomesta? Eikö suomalaisista metsämarjoista syntyisi aivan mahtavan aromaattisia viinietikoita?

Turhautuneena tilanteeseen marssin ostamaan kirjepaperia ja kirjoitin kirjeen tiedustellakseni asiaa tältä alansa gurulta. En ajatellut, että kirje olisi vielä ehtinyt edes perille Wieniin, kun sähköposteihini kilahti vastaus. Tämä oli ensiaskel tielläni perustaa HAPPAMIA ja pian istuinkin lennolla Wieniin tapaamaan tulevaa mestariani matkalla viinietikan kiehtovaan maailmaan.

Tällä matkalla olen nyt. Ensimmäisessä vaiheessa esittelen Gegenbauerin etikat suomalaiselle asiakaskunnalle. Toinen askel on tutustuttaa maailma suomalaisen metsän makuihin aidon viinietikan muodossa!

Matkallani herkkujen maailmaan minulla on ollut onni tutustua moniin mahtaviin tyyppeihin, jotka jakavat rakkauteni hyvään ruokaan ja aitoihin makuihin. Uskon, että tästä porukasta muodostuu vahva verkosto suomalaisten makujen lähettiläitä!

Vadelmaviinietikka, himbeere