Vadelmia ja mustikoita
Happamia — Vad gör vi?

Happamia importerar det österrikiska företaget Gegenbauer Essiges vinäger tillverkad av bär-, frukt- och grönsaker. Vi ordnar också vinäger-tastings för att förbättra kunskapen om olika typer av vinäger. De äkta vinägersorterna med en fantastisk äkta arom är alldeles för okända bland amatörkockarna här i norden.

Vinägersorterna tillverkas av hundraprocentig kallpressad saft som först jäses till vin och därefter till vinäger.  Man använder inga som helst arom- eller tillsatsämnen under processen.

 

I fortsättningen börjar Happamia, tillsammans med inhemska samarbetspartner, tillverka äkta vinäger av finska skogsbär och bär från kontraktsodlare. Bland de inhemska småbrukarnätverket  finns det en stark potential att exportera skatten från de finska skogarna  bl.a. till det tysktalande Centraleuropa.

Happamia — Historia

Den höstliga bär- och svampskogen var för mig redan som barn ett välkommet utfärdsmål. Man behövde aldrig få korgarna eller ämbaren fyllda, utan skogsutflykten var mera ett äventyr. Jag fick bekanta mig med skogens djur- och växtrike och naturligtvis hörde picknicken till, som man njöt av sittande på en sten eller stubbe. Som fullvuxen har den höstliga skogens magiska lugn varit den plats det har varit fint att ströva omkring i när det varit som brådast. Vilken glädje det är, att under vintern, ur frysen eller skafferiet, ta fram godbitar som man själv plockat!

 

God mat och dess tillredning har länge varit mitt stora intresse. Det är så mysigt att tillsammans med vänner sitta kring matbordet och dela med sig av nyheter och försöka förbättra världen!

 

Från barndomen och skolåren känner jag Tyskland väl – båda språket och kulturen. Jag reste till Tyskland för att studera eftersom landet är ett av Finlands viktigaste affärskumpaner och jag har alltid velat markndasföra Finland till Centraleuropa.

 

Kunde jag eventuellt kombinera mina språkkunskaper, min kärlek till matlagning och skogen på något sätt?

 

För något år sedan såg jag en dokumentär om Wiens berömda Naschmarket. Det som fastnade i minnet var särskilt företaget Gegenbauer Essige, som tillverkar äkta vinäger av flera sorters bär, frukt och grönsaker. Varför har inte vi i Finland den här typen av vinäger ? Kunde man inte få fram fantastiska vinägersorter av våra skogsbär ?

Frustrerad av situationen köpte jag brevpapper och skrev ett brev med en förfrågan till den här personen som är expert på sitt område. Jag hade inte förväntat mig att brevet skulle komma fram till Wien innan det låg ett svar i min dator. Det här var det första steget för mig att grunda Happamia och snart satt jag på planet till Wien för att träffa min kommande läromästare på vägen till den spännande, syrliga världen.

Den här vägen vandrar jag nu. Det första steget för mig är att introducera vinägersorterna från Gegenbauer till den finska kundkretsen. Följande steg är att introducera de äkta finska skogsaromerna i form av vinäger till den vida världen.

På min väg till delikatessernas värld har jag haft turen att bli bekant med många fantastiska personer, som delar min kärlek till mat och äkta smaker. Jag tror att vi tillsammans kommer att utgöra ett starkt nätverk som ambassadörer för finska aromer.

Vadelmaviinietikka, himbeere