Edelsaurer P.X. 250 ml

Edelsaurer P.X. 250 ml
Category
Vinäger

Den här ädelsyrliga, drickbara vinägern är framställd ur den spanska druvan Pedro Ximenez söta vin. Edelsauer P.X. kan utmärkt avnjutas som sådan som en alkoholfri digestiv eller kan användas för att smaksätta olika maträtter.

Basen till den här vinägerelixiren utgörs av vin, som används särskilt till efterrättsviner av typ ”Cream-Sherry”. Vinet, som exklusivt tillverkas av druvan Pedro Ximenez för Gegenbauer, ympas med en vinägerbakteriestam som enkom odlats för det här vinet. Under jäsningen kotrollerar man regelbundet syretillförseln och temperaturen, för p.g. den höga mängden restsocker skulle en andra jäsning vara möjlig. Då skulle slutresultatet vara sur mönja. Under den avgörande jäsningen är personen som ansvarar för processen dygnet runt på plats för att övervaka processen, för endast genom att noggrannt kolla temperatur och syre blir resultatet en harmoni mellan syra (ättickssyra) och sötma (vinets restsocker). Inga som hels tillsatsämnen används. När ätticksjäsningen är klar mognar produkten ännu i minst fem år på små ekfat.

Eftersom produkten innhåller endast ca 3 % syra kan man inte definiera den som ätticka. Därför kallas produkten ”Edelsauer P.X” (på finska jalohapan P.X., svenska ädelsyrlig P.X,)

Vi rekommenderar att den avnjuts som sådan, något avsvalnad, som en likör eller ur ett snapsglas efter avslutad måltid. Den kan också förhöja smaken till en god sås.

ca. 3% syra

-Erwin Gegenbauer-