Edelsaurer P.X. 250 ml

Edelsaurer P.X. 250 ml
Category
Viinietikat

Tämä ”jalo-hapan” juomaetikka on valmistettu espanjalaisesta Pedro Ximenez- rypäleen makeasta viinistä. Edelsaure P.X. sopii mainiosti nautittavaksi sellaisenaan alkoholittomana digestiivinä tai maustamaan mitä erilaisempia ruokia.

Raaka-aine tälle eliksiirille on viini, jota käytetään etenkin ”Cream-Sherry” -tyypin jälkiruokaviineissä. Pedro Ximenz- rypäleistä Gegenbauerille eksklusiivisesti valmistettu viini ympätään juuri tälle viinille kasvatetulla etikkabakteerikannalla. Käymisen aikana hapensaantia ja lämpötilaa tarkkaillaan jatkuvasti, sillä viinin korkean jäännössokerin vuoksi jälkikäyminen olisi mahdollista. Silloin lopputulos olisi hapanta sotkua. Ratkaisevan käymisvaiheen aikana etikanpanija onkin kellon ympäri paikalla valvomassa prosessia, sillä vain tarkalla lämmön ja hapen kontrolloinnilla saadaan aikaan hapon (etikkahappo) ja makeuden (viinin jäännössokeri) harmonia. Lisäaineita ei tietenkään käytetä. Etikkakäymisen päätyttyä tuote kypsyy vielä vähintään viisi vuotta pienissä tammitynnyreissä.

Koska tuotteessa on vain noin 3% happoa, se ei määritelmän mukaan ole etikkaa. Siksi tuote on nimetty ”Edelsaurer P.X.” (suom. Jalohapan P.X.)

Suosittelemme nautittavaksi sellaisenaan, hieman viilennettynä likööri- tai snapsilasista aterian päätteeksi tai hyvän kastikkeen maustamiseen.

noin 3% happoa

-Erwin Gegenbauer-