Golden Balsam 250 ml

Golden Delicious Omenabalsamiviinietikka
Category
Vinäger

Balsamvinäger gjord på Golden Delicious Äppel (typ balsamico), lagras i minst fem år.

 

Äpplena plockas på gården Hamer i Stripfing (ca 25 km nordost om Wien), när de nått sin fulla mognad.

Vi känner inte till att någon annan skulle tillverka balsamvinäger på klassskt balsamico sätt av äpplen. Genom flera dagars försiktig reducering får man ett koncentrat av äppel arom och  fruktens socker. Den koncentrerade saften slås över på fat för alkoholjäsning. När önskad alkoholhalt uppnåtts, ympas vinet med en bakteriestam  som enkom odlats för Golden Balsam. I slutet av vinägerjäsningen hälls den unga vinägern att mogna på ekfat som i sin tur finns belägna över Wiens takåsar. Årstiderna passerar och vinägern ”sover” (vilar) eller ”jobbar ”. Mängden vätska blir mindre men smaken mer koncentrerad.

Den här balsamvinägern mognas inte i sju olika fat som gjorts av olika träslag som en äkta Aceto Balsamico traditionale D.O.P., för vi anser att en fruktsort mognar i ett träslag.

 

GOLDEN DELICIOUS är en aromatisk äppelsort med låg syra, som innhåller mycket fruktsocker.

Den här sorten föddes i USA på 1890-talet av en slump. Sorten är spridd över hela världen och är den mest odlade sorten i Europa.

Det mogna äpplet är sött och aromatiskt, medan det för tidigt plockade äpplet är smaklöst och vattigt.

Producenter av barnmat föredrar just den här sorten för äpplets sötma och låga halt av syra. Äpplet är som bäst genast när det plockast,  men det hör till vintersorterna och håller sig ända till februari om det plockas i oktober. (I industriell fruktkonservering t.o.m. ända till juni).

 

5 % syra

 

Vi rekommenderar att den avnjuts t.ex. som smaksättning av såser, tillsammans med blåmögelost, pannkakor eller glass. Kolla också recept på grisfile i äppelsås på aktuellt sidan.

Äppel-carpaccio : Äppelskivor, saltflingor av Maldon, svart peppar från kvarn, god olivolja och Golden Delicious Balsam.-

Alkoholfri bubbeldrink: 1-2 tsk Golden Balsam i glaset och fyll på 1,25 ml mineralvatten.

-Erwin Gegenbauer-