Golden Delicious Omenabalsamiviinietikka ( balsamico tyyppinen), kypsyy vähintään viisi vuotta .
Omenat kerätään juuri oikean kypsyysasteen saavuttaneina Harmerin tilalla, Stripfingissä (noin 25 km koilliseen Wienistä), lajitellaan, mehustetaan hellävaraisesti ja toimitetaan panimollemme Wieniin.
Tiedossamme ei ole, että kukaan muu valmistaisi omenasta balsamiviinietikkaa klassisella balsamico menetelmällä. Useamman päivän varovaisella kokoonkeittämisellä saadaan omenien aromit ja sokeri tiivistettyä. Tiivistynyt mehu kaadetaan tynnyreihin alkoholikäymistä varten. Kun toivottu alkoholipitoisuus on saavutettu, ympätään viini Golden Balsamia varten kasvatetulla etikkabakteerikannalla (=etikka emä). Etikkakäymisen päätteeksi nuori etikka siirretään kypsymään tammitynnyreihin Wienin kattojen ylle. Vuodenajat vaihtuvat ja etikka ”nukkuu” tai” työskentelee”. Nesteen määrä vähenee, mutta maut tiivistyvät.
Tätä balsamietikkaa ei kypsytetä seitsemässä eri, eri puulajeista valmistetussa tynnyrissä kuten aitoa Aceto Balsamico tradizionale D.O.P. balsamicoa, sillä olemme sitä mieltä, että yksi hedelmälaji kypsyy yhdessä puussa.
GOLDEN DELICIOUS on aromaattinen, vähähappoinen omenalajike, joka sisältää paljon hedelmäsokeria. Tämä lajike syntyi USA:ssa 1890 sattumalta löytyneestä taimesta. Lajike on levinnyt maailmanlaajuisesti ja on Euroopan kasvatetuin lajike.
Kypsä omena on makea ja aromaattinen kun taas liian aikaisin poimittuna lajike on mauton ja vetinen. Lastenruokavalmistajat suosivat lajiketta juuri makeuden ja matalan hapokkuuden ansiosta. Suoraan puusta syötynä omena on parhaimmillaan, mutta talviomeniin kuuluvana se säilyy lokakuisesta poiminnasta helmikuulle asti. (Teollisessa hedelmäsäilytyksessä jopa kesäkuulle.)
5 % happoa
Suosittelemme esimerkiksi kastikkeiden maustamiseen, sinihomejuuston, lettujen tai jäätelön päälle.
Omenacarpaccio: Omenasiivuja; päälle Maldon suola hippuja, mustaa pippuria myllystä, hyvää oliiviöljyä ja Golden Balsamia.
Alkoholiton kuohujuoma: 1-2 rkl Golden Balsamia lasiin ja täytä 1,25 dl mineraalivettä.
-Erwin Gegenbauer-