13 apr Morots- och potatissoppa
Bra för kalla dagar
![](https://happamia.fi/wp-content/uploads/2021/02/keitto.jpg)
- ca 1 kg morötter
- ca 1 kg mjölig potatis
- 1-2 lökar
- en bit färsk ingefära ca 6 x 4 cm
- 1 l vatten
- 3 msk kycklingfond
- chilipulver efter smak/hetta (kom ihåg att god färsk ingefära ger en kick)
Ytterligare
- en halv knippe dill
- 1 dl rostade pumpafrön
- olivolja
- 2 msk vit Sparrisvinäger
- salt och peppar från kvarn
- rucolagroddar eller vattenkrasse
- Skala och skär potatisen och morötterna samt löken och ingefäran och läg dem i en kastrull. Ingefäran och löken skall skäras i ganska små bitar så att de inte blir som trådar och strimlor när man mosar dem till puré. Tillsätt vatten, chili och fond och koka grönsakerna mjuka.
- Mixa dem till puré med en stavmixer.
- Smaka av. Tillsätt chili och salt efter smak.
- Blanda dill, pumpafrön, olja och Sparrisvinäger med en stavmixer till en pesto. Smaka av och tillsätt svartpeppar och salt.
- Servera den heta soppan med dillpesto och rucolagroddar/vattenkrasse. Om man så vill kan man droppa en eller två matskedar Sparrisvinäger över soppan när man sitter till bords.
TIPS:
Om soppan är för kryddad servera med lätt vispad smetana för att jämna ut smaken. Rågbröd eller skärgårdslimpa är alltid ett säkert val, men också petits choux med rökt fisk passar bra till.
Också James eller Golden Balsam smakar bra som ett alternative till soppan … om man inte har lust att laga dillpesto.
Sorry, the comment form is closed at this time.