Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

Pannkakor

Pannkakor, 4-5 portioner à 2 pannkakor beroende på pannkakornas tjocklek.

  • 5 dl helmjölk
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl (1 dl kan ersättas med kornmjöl eller hela mängden med A1 Agata Bakery glutenfri mjöl)
  • lite salt
  • 3 msk smält smör

Flambering

  • 1-2 Bio apelsiner
  • ca 50 g smör
  • ca 1/2 dl farinsocker
  • 30-40 ml Cointreau likör

  Till servering

  • 2 dl vispgrädde
  • Edelsauer P.X.

  1. Gör pannkakssmeten och låt den svälla i lugn och ro. Den här rätten är bra på så sätt, att man kan steka pannkakorna i god tid innan gästerna kommer.
  2. Förbered också det övriga. Skala en apelsin tunnt – utan den vita delen – och skär skalet i tunna stavar. Vispa gräddden till skum (får vara ganska kraftigt vispad) och smaksätt med 1-2 msk Edelsauer P.X. dricksvinäger. Vispgrädden får en härlig smak av russin, alldeles som om man blandat lite sherry i den. Om vispgrädden står en längre tid i kylskåpet rör om lite innan den serveras, för dricksvinäger sjunker till botten – skummet får vara löst vid serveringen.
  3. Före serveringen : använd en stekpanna som tål flambering.
  4. Lägg i smör, fint skurna apelsinstavar, farinsocker och saft från 1-2 apelsiner i stekpannan. Låt såsen koka upp. Vik pannkakorna till halvmånar och vik dem ännu en gång, lägg dem på såsen. När pannkakorna blivit varma och något karamelliserade och täcks av såsen, lyft pannan från spisen.
  5. Vid bordet: Häll över Cointreau på en stor metalsked eller skopa och tänd på. Häll den brinnande alkohol över pannkakorna och låt lågan slockna.

                    

KOM IHÅG att vara försiktig under flamberingen! Flambera inte under fläkten eller under en lampa, och Cointreau får inte stritta t.ex. på bordet!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.