Amerikansk Morotskaka

Amerikansk Morotskaka

Kaka

  • 500 g farinsocker
  • 250 g smör
  • 5 ägg
  • ca 400 g riven morot
  • 50 g valnötter
  • 1 dl valnötsmjöl
  • 1 dl grahammjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk ingefära
  • 3 tsk kanel
  • 1/3 tsk muskotnöt
  • 1/3 nejlika
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver

Glasyr

  • 100 naturell färskost
  • 200 mascarpone
  • 2 msk florsocker
  • 8 msk dadelvinäger

  1. Smält smöret och låt det kallan. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv morötterna.
  3. Blanda de torra ingredienserna. Kryddblandningen kan varieras enligt smak och tycke,
  4. Vispa farinsocker och ägg till skum. För att blandningen ska bli luftig vispa med elvisp i ca 10 min.
  5. Rör försiktigt ner kryddblandningen i smeten. Tillsätt de rivna morötterna och valnötterna och till sist rör ner det smälta smöret. Undvik att röra för mycket men smeten bör bli jämn.
  6. Grädda längst ner i ugnen 30-50 min. beroende på formen. Ju tjockare smet, desto längre tid tar gräddningen. Testa gräddningen efter 30 min. med en sticka. Grädda inte för länge för kakan får vara saftig. Om stickan är ren är kakan färdig.
  7. Låt svalna i rumstemperatur.
  8. Blanda ingredienserna till glasyren och bred över den avsvalnade kakan. Dekorera med nötter och eventuellt rivet apelsinskal eller syltade morotsstrimlor.
  9. Låt dra en stund i kylskåpet innan servering.

Mängden passar till en kakform med en diameter av 28 cm, en form i storlek 25 x 38 cm eller i flera mindre kakformar. Eller du kan laga muffins.

TIPS :  Glasyren kan också smaksättas med Äppel Balsam vinäger eller Aprikosvinäger.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.