Petits choux med rökt fisk

Petits choux med rökt fisk

Petits choux är alltid en läcker salt bit.




Petits choux recept

  • 100 g smör
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölblandning (Agata Bakery A1)
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk bakmjöl

Fyllning

  • 350 g rökt lax
  • 1 äpple (Granny Smith, Braeburn el.dyl.)
  • 3 vårlökar
  • dill
  • vit Sparrisvinäger
  • senap (t.ex. Dijon med honung passar bra)
  • ca 200 g majonns (gör den sjäv eller Hellemans free range tycker jag är bäst)
  • 250 g keso (grynost)
  • svartpeppar från kvarn

  1. Mät up vatten och smör i en stålkastrull och rör om tills smöret smält. Blandningen bör koka upp ordentligt innan man tillsätter mjölet så att degen inte blir för lös.
  2. Ta kastrullen från plattan och tillsätt mjölet lite i taget. Blanda med en slickepott tills vattnet och smörblandningen helt sugits in och degen är relativt tjock.
  3. Tillsätt äggen ett i taget medan du rör om med en elvisp. Vispa degen en stund
  4. Tillsätt bakpulvret. Degen borde vara blänkande tjock
  5. För över degen till en spritspåse och spritsa små petits chouxer på bakplåtspapper eller gör en stor ring. Petits chouxerna stiger till det dubbla, d.v.s. om du lagar små munsbitar se till att du har flera plåtar. Grädda petits chouxerna i 200 grader i mitten på ugnen i ca 25 min. +/- beroende på storleken. Petits chouxerna skall vara vackert guldbruna. Öppna inte luckan under gräddningen för petits chouxerna faller lätt ihop.
  6. Gör fyllningen : Tärna äpplet fint, skär vårlöken och dillen och riv den rökta laxen i små bitar. Se till att ev. fiskben inte kommer med. Blanda de övriga ingredienserrna och smaka av. Tillsätt peppar, Sparrisvinäger och senap efter smak. Det räcker för en stor ring, men är lite för mycket fylning för små petit choux!
  7. När petits chouerna är gräddade och avsvalnade skär av ett lock i varje petits choux och spritsa fyllningen i hålet. Dekorera t.ex. med dill.

TIPS: Fyllningen kan man variera efter smak. Till exempel delikatessgurka eller kokt ägg skuret i tärningar passar utmärkt till fyllningen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.