James Balsam 250 ml

James Balsam-Essig, 250 ml
Category
Viinietikat

James Grieve Omenabalsamiviinietikka (balsamico tyyppinen), vähintään viisi vuotta kypsynyt.

Omenat kerätään juuri oikean kypsyysasteen saavuttaneina Harmerin tilalla, Stripfingissä (noin 25 km koilliseen Wienistä), lajitellaan, mehustetaan hellävaraisesti ja toimitetaan panimollemme Wieniin.

Tiedossamme ei ole, että kukaan muu valmistaisi omenasta balsamiviinietikkaa klassisella balsamico menetelmällä. Useamman päivän varovaisella kokoonkeittämisellä saadaan omenien aromit ja sokeri tiivistettyä. Tiivistynyt mehu kaadetaan tynnyreihin alkoholikäymistä varten. Kun toivottu alkoholipitoisuus on saavutettu, ympätään viini James Balsamia varten kasvatetulla etikkabakteerikannalla (=etikka emä). Etikkakäymisen päätteeksi nuori etikka siirretään kypsymään tammitynnyreihin Wienin kattojen ylle. Vuodenajat vaihtuvat ja etikka ”nukkuu” tai” työskentelee”. Nesteen määrä vähenee, mutta maut tiivistyvät.
Tätä balsamietikkaa ei kypsytetä seitsemässä eri, eri puulajeista valmistetussa tynnyrissä kuten aitoa Aceto Balsamico tradizionale D.O.P. balsamicoa, sillä olemme sitä mieltä, että yksi hedelmälaji kypsyy yhdessä puussa. Emme myöskään lisää mihinkään balsamiviinietikoihimme sokerikulööriä tai karamellia värin tai viskositeetin muuttamiseksi.

JAMES GRIEVE lajike on hapokas.

1800-luvun lopulla skotlantilaisen James Grieven jalostama lajike. Tätä varsin suurikokoista (n. 140g) omenaa käytetään mehukkuutensa ja pehmeän hedelmälihan ansiosta teollisuudessa mehun valmistukseen. James Grieve on varhainen lajike (kypsyy elokuun lopulla) ja se tulisi käyttää lokakuuhun mennessä. Sopii erinomaisesti moniin ruokiin tai tuoreena nautittavaksi.

Suosittelemme esimerkiksi kastikkeiden maustamiseen, sinihomejuuston, lettujen tai jäätelön päälle. Ajankohtaista sivun resepteistä löytyy myös herkullinen possunfilee resepti jonka kastiketta Golden tai James Balsami maustaa.

– Omenacarpaccio: Omenasiivuja; päälle Maldon suola hippuja, mustaa pippuria myllystä, hyvää oliiviöljyä ja James Balsamia.

– Alkoholiton kuohujuoma: 1-2 rkl James Balsamia lasiin ja täytä 1,25 dl:lla mineraalivettä.

happoa 5%

-Erwin Gegenbauer-