Hallon- eller äppelpavlova

Hallon- eller äppelpavlova

 • 4 ägg
 • 250 g socker
 • 1 tsk hallonvinäger
 • 1 tsk majsstärkelse
 • 1 msk vaniljextrakt
 • färska hallon, hallonsylt eller djupfrysta hallon
 • 2 dl vispgrädde
 • 500 g kvarg

 1. Värm upp varmluftsugnen till ca 125 g
 2. Separera vitorna och vispa dem till hårt skum genom att tillsätta socker lite i taget
 3. Blanda ner hallonvinäger, majsstärkelse och vaniljextrakt och rör om
 4. Spritsa eller klicka marängmassan på en bakpappersklädd plåt i ca 26 cm maräng eller små maränger. I mitten bör den ha en liten fördjupning och ha en kant. Med en slickepott kan man lyfta marängmassan på bakplåtspapper i små högar och med den kan man sprida massan mot mitten
 5. Grädda i ca 1 timme. ( Om du gör små maränger, lite mindre). Stäng av ugnen och låt marängen svalna där. Marängbottnet kan man göra i förväg bara det förvaras i ett lufttätt kärl efter att det svalnat
 6. Vispa grädden och blanda den med kvargen. Tillsätt hallonen samt sockret efter egen smak, men kom ihåg att marängen är söt och därför får kvargen bli en aning sur. (Du kan också använda i stället för vitt socker, farinsocker eller lönnsirap. Ifall du använder hallonsylt kan du tillsätta några matskedar hallonvinäger för att inte blandningen skall bli för söt)
 7. Fyll marängbottnen med hallonkvargen just före servering och dekorera enligt smak t.ex. med färska hallon, blad av citronmeliss eller ätbara blommor.

Ifall du vill göra en äppelversion byt ut hallonvinägern i marängen mot Golden Balsam. Skär några syrliga äpplen i tunna skivor eller i tärningar och marinera dem med en matsked Gold Balsam och en nypa kanel. När du rört ner detta i kvarg-och gräddblandningen kolla smaken och tillsätt ev. lite farinsocker.

TIPS

Av äggulorna kan du laga en majonnäs. Vispa gulorna med en stavmixer och tillsätt olivolja först droppvis och sedan i en jämn stråle. När blandningen tjocknar och blir ljus är majonnäsen klar för smaksättning. Tillsätt hallonvinäger, salt och peppar efter smak.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.