Ravioli på butternutpumpa

Ravioli på butternutpumpa

Pasta

 • 400 g durumvetemjöl
 • 4 ägg + 1 för att sluta kanterna

Fyllning:

 • butternutpumpa
 • olivolja
 • 1 tsk chilipulver, 2 tsk kanel, 1,5 tsk rökt paprika
 • 2-3 msk James eller Golden Balsam
 • ca 100 g hasselnötter
 • smör

Jag tog det här mycket enkla italienska degreceptet från nätet. Det viktiga är att knåda degen tillräckligt länge och sedan låta den vila i minst 2 timmar.

 1. Mät upp mjölet på arbetsbordet, gör ett hål i mitten och knäck äggen i hålet. Rör om med en gaffel från gropens kanter mot äggen. När degen börjar bli fast och äggen inte rinner längs arbetsbordet kan du börja jobba för hand. Knåda, töj och vik i minst 10 min. Forma bollen som du lägger i plastfolie och ställer in i kylskåpet för att vila.
 2. Skala och skär butternutpumpan i bitar. Strö över rökt paprika, kanel och chili och till sista olivolja. Stek pumpan i ugnen i 200 g tills bitarna är mjuka.
 3. Kör blandningen med en stavmixer. Smaka. Lägg till salt och Äppel Balsam.
 4. Rosta hasselnötterna och smula dem grovt med en kniv. Bryn smöret men se till att det inte bränns, men rosten får vara ganska mörk.

I det här skedet är det bra med en pastamaskin, men det går också bra att kavla degen. Kom ihåg att täcka den del av pastan du inte använder med plastfolie så att den inte torkar. Kavla en bit av degen tunnt, vik den i tre delar, kavla och vik….. upprepa detta några gånger. När degen skiner något och har fått det för färskpastan typiska utseendet, kavla den så tunnt som möjligt.

 1. Tryck ut degplattor med hjälp av ett dricksglas. Placera fyllningen i mitten. Boeroende på plattornas storlek kan du antingen dela dem på hälft och sluta kanterna med vispat ägg (samma form som en jultårta eller köttpastej) eller täcka den med en likadan pastaform och då får du runda raviolir. Ge utlopp för din fantasi! Själv brukar jag trycka kanterna ännu med en liten gaffel för att få dem täta. Var noggrann och försök få ur all luft som eventuellt finns mellan degen och fyllningen. Låt raviolin torka en stund på ett mjöligt underlag.
 2. Koka raviolin i små mängder. Kom ihåg att salta kokvattnet. Raviolin blir klar på några minuter och flyter till ytan.

Avsluta portionen med rostad strössel av hasselnöt och brynt smör.

TIPS:

Ett annat läckert fyllningsalternativ är Karljohansvamp. Lök, smör och Karljohansvamp steks till fyllning. Ta några skivor Karljohan åt sidan och stek dem i smör till krispiga svampchips. Låt dem rinna av på hushållspapper. Smaksätt fyllningen med salt och svartpeppar från kvarn och avsluta med några matskedar Äppel Balsam. Balsamen fräser i pannan och karamelliserar Karljohanfyllningen. Servera med brynt smör och med några stänk av Äppel Balsam och dekorera med Karljohanskivor. Lite svartpeppar från kvarn gör susen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.