13 apr Risotto på butternutpumpa
![](https://happamia.fi/wp-content/uploads/2020/11/20201104_183347n.jpg)
För 2-3 personer
- 1/2 butternutpumpa
- 1 lök
- stänk olivolja
- ca 2 dl korngryn (hela eller krossade)
- 5-6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong (1 dl vätska kan man också hälla i lite vittvin)
- svartpeppar från kvarn
- parmesan och smör efter smak
- Gegenbauer Sparrisvinäger
- Skär löken och butternutpumpan i små tärningar
- Skölj pumpakärnorna och rosta dem i en torr stekpanna
- Rosta också pumpatärningarna en stund så de får färg och lägg åt sidan
- Häll lite olivolja i pannan och fräs löken, tillsätt korngrynen och fräs även dem en stund
- Häll ca en dl buljong i taget i kastrullen och låt sjuda på låg värme. Låt kornen suga åt sig buljongen medan du tilllför vätska lite i taget. Rör om försiktigt
- Tillsätt pumpatärningarna
- Korngrynen skall vara mjuka men de får ha lite tuggmotstånd m.a.o. låt inte blandningen bli gröt. Pumpan får vara härligt mjuk
- Smaksätt med några varv svartpeppar från kvarn, en rejäl klick smör och minst en handfull riven parmesan
- Smaka av. Salt behövs eventuellt inte, för färdiga buljonger, buljongtärninger och fonder är rätt salta och salt finns även i parmesan och smör
- Servera genast. Lägg upp på tallrik och strö över rostade pumpakärnor. Var och en får själv spritsa över Sparrisvinäger för att utjämna fettsmaken och för att ge rätten syra
TIPS
De krossade kornen blir fortare färdiga än de hela och behöver mindre vätska för att bli mjuka. Korngrynen kan ersättas med risottoris.
Sorry, the comment form is closed at this time.