James Balsam 250 ml

James Balsam-Essig, 250 ml
Category
Vinäger

Äppelbalsamvinäger James Grieve (typ balsamico), mognat i minst fem år.

Äpplena plockas vid rätt tidpunkt då de mognat på gården Hamer, i Stripfing (ca 25 km nordost om Wien).

Vi känner inte till att någon annan skulle tillverka balsamvinäger på klasiskt balsamico sätt av äpplen. Genom flera dagars försiktig reducering får man ett koncentrat av äppel arom och fruktens socker. Den koncentrerade saften slås över på fat för alkoholjäsning. När önskad alkoholhalt uppnåtts, ympas vinet med en bakteriestam  som enkom odlats för James Balsam. I slutet av vinägerjäsningen hälls den unga vinägern att mogna på ekfat som i sin tur finns belägna över Wiens takåsar. Årstiderna passerar och vinägern ”sover” (vilar) eller ”jobbar ”. Mängden vätska blir mindre men smaken mer koncentrerad.

Den här balsamvinägern mognar inte i sju olika fat som gjorts av olika träslag som en äkta Aceto Balsamico traditionale D.O.P., för vi anser att en fruktsort mognar i ett träslag. Inte heller tillförs någon som helst sockerkulör eller karamell till våra balsamvinägersorter för att ändra på färgen eller viskositeten.

 

JAMES GRIEVE sorten är syrlig

Sorten odlades av James Grieve i slutet av 1800-talet. Det här ganska stora äpplet (ca 140 g) används för sin saftighet och sitt mjuka fruktkött industriellt för tillverkning av saft. James Grieve är en tidig sort (mognar i slutet av augusti) och bör användas inom oktober. Passar utmärkt till många rätter eller att avnjutas färsk.

Rekommenderas t.ex. som smakättning av såser, på blåmögelost, med pannkakor eller glass. Kolla också recept på grisfile i äppelsås pä aktuellt sidan.

Äppel-carpaccio : Äppelskivor, saltflingor av Maldon, svart peppar från kvarn, god olivolja och James Balsam.

Alkoholfri bubbeldrink: 1-2 tsk Golden Balsam i glaset och fyll på 1,25 ml mineralvatten.

-Erwin Gegenbauer-

5% syra